NOTA DE PREMSA

 

MÚSICA I INTEGRACIÓ: PROJECTE INTERNACIONAL ERASMUS PLUS DEL CIM BENIMACLET

 

València, 9 de juliol de 2015.

La música com a nexe d’unió, eix vertebrador del projecte europeu Erasmus Plus del CIM Benimaclet que tindrà lloc del 14 al 20 de juliol de 2015 i que comptarà amb la participació de la Banda Città di Staffolo (Itàlia), la Sociedade Musical e Recreativa Obidense (Portugal) i l’Associació Asperger Valencia.

 

El Centre Instructiu Musical de Benimaclet, històrica societat musical centenària, realitzarà el projecte europeu de joventut “A Universal Language: Integration through the Music”, que s’engloba dins del programa europeu d’intercanvi Erasmus+. Al llarg de 7 dies, entre el 14 i el 20 de juliol de 2015, el CIM de Benimaclet rebrà la Banda Città di Staffolo (Itàlia) i la Sociedade Musical e Recreativa Obidense (Óbidos, Portugal) per a bescanviar experiències i treballar conjuntament per a la integració social de joves amb necessitats especials a través de la música. Per a aquesta ocasió, la societat musical de Benimaclet comptarà amb la col·laboració de l’Associació Asperger de València, una associació que donarà a conèixer la realitat de les persones afectades per aquest trastorn i proporcionarà una experiència molt gratificant als integrants del projecte europeu.

 

Per a aquesta finalitat, es realitzaran dos tallers de música amb la intenció de millorar les competències dels joves de l’associació d’Asperger i oferir-los la primera experiència internacional i de treball en grup, així com fomentar l’intercanvi d’habilitats per a la formació musical per a joves amb algun tipus de discapacitat. En primer lloc, es celebrarà una sessió de cor a càrrec de Berta Benito, professora de cor i violoncel a l’Escola de Música Hipòlit Martínez. En segon lloc i des d’Argentina, Aníbal Borzone, organitzarà un taller de batucada per als joves d’Asperger.  Cal afegir que, Aníbal Borzone, timbaler solista de l’Orquesta Sinfónica de Córdoba (Argentina) y de la Banda Sinfónica de la mateixa Província, oferirà també un concert on interpretarà peces que ens aproparan les arrels argentines a la cultura europea, per tal de completar la integració cultural i musical del projecte Erasmus+.

 

A més de les sessions de treball i tallers, el projecte està farcit de nombrosos concerts conjunts de les tres societats musicals implicades. Destaca el concert de la Benimaclet Big Band del CIM i de l’Orquestra Ligeira de Óbidos dijous 16 a la nit; els passacarrers i concert de les tres bandes, CIM de Benimalcet, Città di Staffolo i SMRO d’Óbidos a la cèntrica i emblemàtica plaça de Benimaclet divendres 17 vesprada-nit, on hi veurem també una actuació conjunta de les tres agrupacions amb els joves de l’Associació Asperger; i el concert a l’auditori de l’Associació Musical El Verger on es desplaçaran italians i portuguesos per compartir també experiències amb els músics de la Marina Alta i conèixer tan preuada comarca valenciana. Les diferents bandes de música interpretaran peces del seu territori per tal d’oferir una visió àmplia de les peculiaritats culturals de cada zona i que, tant el barri de Benimaclet com els joves de l’associació Asperger, puguen gaudir d’un encontre engrescador i educatiu al voltant de la música.

 

La idea del projecte va sorgir a partir de la participació, l’any passat, de la Banda Simfònica del CIM de Benimaclet al 20é aniversari de “Música in Festa” d’Staffolo,  a la regió italiana de Le Marche, on també hi va participar la banda d’Óbidos, de la Regiao Centro-Oeste de Portugal. La col·laboració habitual del CIM de Benimaclet amb l’Associació Asperger València amb freqüents concerts solidaris i d’integració de les persones afectades per la síndrome  així com l’estret contacte establert entre les esmentades societats musicals portuguesa i italiana va possibilitar que la Junta Directiva del CIM elaborara un projecte de col·laboració conjunt que ha sigut acceptat i subvencionat per la Comissió Europea del Programa Integrat Erasmus+ per a l’Educació, Formació, Joventut i Esport com a projecte de Mobilitat i Aprenentatge per a la Joventut. Per tant, italià, portuguès i valencià es barrejaran i fusionaran als carrers de Benimaclet en un únic llenguatge universal que tots podran entendre i gaudir: la música.

 

 

Centre Instructiu Musical de Benimaclet

www.cimbenimaclet.com

https://elcimbenimacletpelmon.wordpress.com/