Donar visibilitat a les dones en les diferents àrees de les societats musicals és un dels objectius que s’ha marcat la Coordinadora de Societats Musicals de la ciutat de València (COSOMUVAL), a l’hora d’organitzar un Taller d’Igualtat que se celebrarà dissabte que ve 25 de setembre a partir de les 9 hores del matí en la seu de la Societat Instructiva de l’Obrer Agrícola i Musical (SIOAM) de Benimàmet.

El Taller estarà impartit per Marta Herrero i Lucila Chust, formadores especialitzades en gènere i música des de fa més de 20 anys, les quals, a través de diferents exercicis teòrics i pràctics contribuiran a conscienciar als membres de les societats musicals de la desigualtat de gènere existent en aquestes entitats i els facilitaran eines perquè siguen capaces de revertir, dia a dia, aquesta situació, amb la intenció de crear societats musicals cada vegada més igualitàries.

El taller sorgeix d’una experiència duta a terme per la Banda de Música Campanar en 2019 que va tenir uns resultats molt positius i que va merèixer el reconeixement de la FSMCV a través del Premi Euterpe.

L’activitat compta amb la col·laboració de la Regidoria d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI de l’Ajuntament de València, la regidora de la qual, Lucía Beamud, serà l’encarregada d’inaugurar-la al costat del president de COSOMUVAL, Miguel Hernández, qui explica que “esperem tenir molta participació en aquest taller, atès que dia a dia els homes i les dones que formen part del nostre col·lectiu estan més sensibilitzats amb la qüestió de la igualtat en general. No obstant això, encara existeixen molts aspectes en els quals és evident la desigualtat entre homes i dones, i per tant aquest Taller serà molt útil per a potenciar hàbits i conductes més igualitàries en el si de les societats musicals que ajuden a visibilitzar el pes de les dones en les nostres entitats. Aquesta sensibilització permetrà afrontar amb més facilitat i predisposició la redacció del Pla d’Igualtat de la Coordinadora i de cada societat musical”.

Cal assenyalar que el pes de les dones en el col·lectiu de les societats musicals és molt significatiu perquè entorn del 40% són dones i en la franja d’edat que arriba als 20 anys, la presència femenina supera en alguns casos cotes del 50%. Aquests percentatges poden traslladar-se a les societats musicals de la Coordinadora. Encara que en aquests moments s’estan recopilant les dades definitives, és evident que la presència de les dones en el col·lectiu és molt important, encara que no està reconeguda com cal.

D’altra banda, quan es parla de càrrecs directius, també es comprova que, igual que passa en altres àrees de la societat actual, el nombre de dones que ocupa llocs de responsabilitat és menor que el d’homes.
Aquesta realitat desigual en el si de les societats musicals és la que fa necessària desenvolupar activitats que donen visibilitat a la dona en els diferents rols que ocupa en les nostres entitats, posant damunt de la taula la desigualtat existent i conscienciant a tots els seus membres perquè assumisquen el compromís de treballar des de dins per unes entitats més igualitàries.

Concert de la Gayano Women’s Band

Després del Taller els assistents podran gaudir d’un concert a càrrec de la Gayano Women’s Band, la primera banda de dones existent a Espanya. Nascuda en 2009 en el si de l’Agrupació Musical Gayano Lluch de València, al llarg de la seua trajectòria ha oferit nombrosos concerts en auditoris com el Palau de la Música de València, la Casa de la Misericòrdia o l’Espai Rambleta. Ha actuat en actes de commemoració del dia de la dona treballadora, en la XVIII Trobada de Corals Germà Daniel de Badajoz, en el 40 Certamen Provincial de Bandes de la Diputació de València, en la Trobada de Música del Mediterrani o en l’Entrada de Bandes de València, entre altres.

Des de la seua creació, la formació ha anat creixent i la plantilla inicial de 21 integrants s’ha vist duplicada, congregant en ella a mares, filles, cosines, amigues i dones de diferents generacions unides per la música.

Sota la direcció del seu titular, Rafael Vizcaíno Cambra, oferiran un programa molt variat que inclourà, entre altres, peces de Rafael Talens, Joan Manuel Serrat, Vicent Torrent i Eliseu Parra, Fco. Javier López, León i Quiroga i Guillermina Aramburu i Teresa Vera.

Exposició “Dones pioneres”

Paral·lelament al Taller, es podrà visitar l’exposició “Dones pioneres en les bandes valencianes”, un projecte coordinat per la FSMCV que mostra la investigació realitzada pel grup de dones “Dons i Bandes” amb l’objectiu de trobar a aquelles dones que, com elles, van formar part de les societats musicals quan encara no era comuna.