La Banda Simfònica Ciutat de València, formada per músics d’agrupacions de la Coordinadora de Societats Musicals de la ciutat de València (COSOMUVAL) i de la comarca València ciutat de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), torna als escenaris. Serà  el diumenge 18 de setembre a les 19:30 hores en el Teatre Principal de València, en un concert organitzat pel Palau de la Música de València pràcticament un any després del que la mateixa formació oferia als Jardins del Palau en octubre de 2021.

En esta ocasió la direcció de Banda Simfònica Ciutat de València  està a càrrec de Pablo Marqués Mestre, el qual dirigirà un programa que porta per títol “Un Palau de cine” i que inclou l’estrena de la versió per a banda de la peça La Banda del compositor castellonenc Vicent Ortiz Gimeno i que obrirà el concert. El programa continuarà amb Moment for Morricone d’Ennio Morricone (amb arranjament de Johan de Meij), La Lista de Schindler de John Williams (arr. James Curnow) i John Williams in Concert, arranjada per Paul Lavender.

També es podrà escoltar El Fantasma de la ópera d’Andrew Lloyd Webber (arr. Johan de Meij) i, per a tancar el concert, la suite de La Mula del compositor alacantí Òscar Navarro.

Com explica Miguel Hernández, president de Cosomuval, “un total de 80 músics de 16 societats musicals de la ciutat de València formen part d’este projecte impulsat pel Palau de la Música amb Cosomuval i la FSMCV amb l’objectiu de promoure la música de banda i donar suport a la tasca que desenvolupen las societats musicals de la nostra ciutat. L’experiència és molt enriquidora per a tots els que formem part del projecte, per la qual cosa esperem que tinga continuïtat i la vinculació amb el Palau de la Música continue consolidant-se amb activitats com aquesta”.

L’entrada al concert és lliure. El públic pot aconseguir les seues localitats mitjançant reserva prèvia en la web del Palau: https://www.palauvalencia.com/evento/banda-sinfonica-ciudad-de-valencia-4/

Pablo Marqués Mestre

Pablo Marqués Mestre, naix a Altura (Castelló) on comença els seus estudis musicals en la Unió Musical i Cultural d’Altura. Més tard ingressa en el Conservatori Professional de Música “Alt Palància” de Sogorb, i en 2004 es trasllada a Castelló i és en el Conservatori Professional “Mestre Tàrrega” de Castelló on acaba el Grau Professional de Trompeta sota la tutela del professor Juan Serra Ferrando. Seguidament, realitza els estudis superiors en la mateixa especialitat en el Conservatori Superior de Música “Salvador Seguí” de Castelló, amb els professors Vicente Campos, Ricardo Casany i Francisco Sanz.

Paral·lelament, amplia els seus estudis musicals de Direcció d’Orquestra i Cor amb els mestres Juan Luís Martínez, Salvador Sebastià i Rafael Sánchez Mombiedro a més de realitzar diferents cursos i masterclass de Direcció Orquestral amb els mestres Yaron Traub i Cristóbal Soler entre altres. En 2010 es trasllada a Tallinn (Estònia) per a realitzar estudis de Màster en Direcció Orquestral amb els mestres Toomas Kapten, Silvia Landra i Irene Lindi en l’Estonian Academy of Music and Theatre, els quals acaba en 2012 amb les màximes qualificacions (Cum laude) per unanimitat del jurat. Així mateix, Pablo Marqués és Diplomat en Ciències Empresarials i Màster en Investigació Musical.

Ha sigut director titular de la Unió Musical Utielana d’Utiel, de l’Ateneu Musical “Schola Cantorum” de la Vall d´Uixó, de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i de la Jove Orquestra Simfònica de Castelló (JOSC). A més, ha actuat com a director convidat en diferents agrupacions, entre les quals destaquen l’Orquestra Simfònica Nacional d’Estònia (ERSO), “Carpe Diem” Chamber Orchestra Saint Petersburg (Rússia), Estonian Academy of Music and Theatre Symphony Orchestra de Tallinn (Estònia), la Banda Municipal de Castelló, la Banda Simfònica i Orquestra de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera (València) i la Camerata del Festival Internacional de Música de Cambra de Castelló (FIMMC).

L’any 2011 va ser guanyador del concurs de direcció emmarcat dins del XXVII Curs Internacional de Música “Ciutat de Cullera” i ha guanyat Primer Premi en el Certamen de la Comunitat Valenciana amb la Banda Simfònica de l’Ateneu Musical “Schola Cantorum” de la Vall d´Uixó l’any 2014 i el Primer Premi de la secció Salvador Giner en el I i III Concurs d’Orquestres Bankia amb l’Orquestra Simfònica de la Societat “La Primitiva” de Rafelbunyol l’any 2017 i 2019 respectivament. En l’edició de 2019 a més, va ser guardonat amb el Premi al Millor Director d’aquesta secció.

Ha dirigit a solistes de talla internacional i ha realitzat diversos enregistraments en CD amb diferents bandes i orquestres. A més, en el camp del teatre i de la lírica, ha dirigit diverses gales líriques i ha sigut director musical de nombroses representacions

Actualment és director principal convidat de la Carpe Diem Chamber Orchestra St. Petersburg, director titular de l’Orquestra Simfònica de la Societat “La Primitiva” de Rafelbunyol, així com professor de Direcció d’Orquestra en el Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa (Albacete, Espanya).

COSOMUVAL

La Coordinadora de Societats Musicals Federades de la ciutat de València (COSOMUVAL) va nàixer en 1983 a iniciativa de sis entitats musicals de la ciutat. Actualment està formada per 27 societats que agrupen un total de 2200 músics actius. A les seues escoles de música s’imparteix ensenyament musical a més de 4300 educands i es dóna treball al voltant de 300 professionals. A més, aquestes societats aglutinen a més de 12500 socis.

Les societats musicals no sols estan compostes per bandes de música, la majoria d’elles disposen de Banda Juvenil, Conjunt Coral, Grups de Cambra, Conjunts de Jazz, etc., i fins a algunes d’Orquestra Simfònica.

Durant els anys 2008 i 2009, coincidint amb el XXV Aniversari de la seua fundació, la Coordinadora va impulsar diversos actes com la Fira dels Bandes als Jardins de Vivers, o el Concert Commemoratiu del XXV Aniversari, que va tenir lloc en el Palau de la Música de València, a càrrec de la Banda Simfònica de la Coordinadora, composta per músics de totes les societats musicals de la Ciutat i dirigida per Onofre Díez Monzó.

Des de desembre de 2011 el seu president és Miguel Hernández Ferrer.