24 bandes de la ciutat participaran en la quinta temporada del cicle Cultura als Barris

24 bandes de la ciutat participaran en la quinta temporada del cicle Cultura als Barris

Un total de 24 bandes pertanyents a la Coordinadora de Societats Musicals Federades de la ciutat de València (Cosomuval) participaran enguany en la que serà la quinta edició del cicle Cultura als barris que organitza l’Ajuntament de València. Una temporada sens dubte complicada degut a la situació excepcional provocada per la Covid 19 i que ha obligat a les agrupacions a fer vertaders esforços per tal de preparar els concerts que es realitzaran a 24 barris de la ciutat.

Segons l’edil de cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello ”des de la regidoria volem que Cultura als barris siga la  represa d’eixa ‘nova normalitat’ al món de la cultura, visibilitzant de nou als carrers i a les places de València que l’activitat cultural està viva i vol connectar de nou les persones i els espais”.

En este sentit, des de la Coordinadora el seu president Miguel Hernández, agraeix “l’aposta del consistori per seguir donant suport a la cultura en temps de crisi, i possibilitar així que el públic torne a gaudir de l’activitat de les societats musicals,  unes entitats fonamentals en el teixit cultural de la nostra ciutat que s’han vist greument afectades per la crisi sanitària”.

Per a la realització tant dels concerts com de la resta d’activitats de la campanya s’han contemplat totes les mesures de seguretat que s’estipulen per a la realització d’actes a l’aire lliure: distància de seguretat entre el públic assistent, mascaretes obligatòries i ús de gel desinfectant a l’accés a l’espai de l’activitat.

Els concerts de música de banda, els quals s’allargaran fins el 21 de novembre,  començaran el pròxim dissabte 26 de setembre a les 19:30 hores amb les agrupacions del Centre de Música i Dansa de Natzaret, que actuarà al barri de la Llum, i de la Societat Musical Barri de Mallilla que ho farà a la Raïosa.

El diumenge 27 a les 12:30 hores serà el torn de la Banda de Música de Campanar al barri d’Arrancapins, mentre que per la vesprada a partir de les 18:30 hores actuaran la banda de la Unió Musical l’Horta de Sant Marcel·lí a la plaça de l’església del mateix barri i l’Ateneu Musical del Port en Nou Moles.

La resta de bandes que prenen part en Cultura als barris són l’Agrupació Musical Carrera Font de Sant Lluís, Agrupació Musical Santa Cecília del Grao, Societat Musical Poblats Marítims, Centre Instructiu Musical de Torrefiel, Agrupació Musical Benicalap, CIM de Benimaclet, Agrupació Musical de Massarrojos, SIOAM de  Benimàmet, CIM Castellar-Oliveral, Societat Unió Musical de Tres Forques, Agrupación Musical San José de Pignatelli, Societat Musical Unió de Pescadors, Agrupació Musical Sant Isidre, SIM El Palmar, Agrupación Musical Patraix, Agrupació Musical Gayano Lluch, CIM Tendetes, A. C. Falla Jerónima Galés-Litógrafo Pascual Abad i Societat Musical Orriols.

Els barris de Montolivet, La Creu del Grau, Cabanyal, Orriols, Les Tendetes, La Carrasca, Torrefiel, la Creu Coberta, Malilla, Vara de Quart, Aiora, La Malva-rosa, Patraix, Soternes, Sant Pau, Campanar, Benicalap, Natzaret i Trinitat són la resta d’enclavaments dels concerts de música de banda.

A més dels concerts, Cultura als barris inclou altres propostes como ara poesia, monòlegs d’humor, tallers de manualitats, jocs populars, teatre infantil, màgia, cinema, conta contes, circ, òpera, etc que arribaran a un total de 24 barris.

Problemes d’inici de curs a les escoles de música i falta d’ajudes de l’Ajuntament

La situació provocada pel Covid 19 està afectant el dia a dia de les societats musicals de la ciutat de València. Tal i com van assenyalar en un comunicat a principis de juny, les pèrdues econòmiques s’eleven a quasi 700.000 euros els quals es distribueixen en diferents partides, entre elles, les escoles de música, la suspensió d’actes, la reducció d’alumnes i socis, els acomiadaments, etc.

La mala situació econòmica s’ha agreujat considerablement durant este mes de setembre durant el qual les escoles de música han hagut de prendre un gran nombre de mesures per a garantir la seguretat de la tornada a les classes. Inclús alguns dels centres no han pogut encara obrir les seues portes perquè no disposen de locals per a impartir les classes amb les mesures de distancia social marcades en el protocol de Conselleria i altres perquè desenvolupen la seua activitat en els col·legis i estos es mostren reticents a autoritzar les classes de música en les seues instal·lacions.

A hores d’ara, l’Ajuntament no ha pres cap mesura d’ajuda econòmica per a les societats musicals de la ciutat. Si bé a principis de l’estiu el consistori va aprovar unes modificacions de crèdit per a augmentar en 2,5 milions de euros les ajudes per al sector cultural, fins ara no s’ha destinat cap partida a sufragar les pèrdues del col·lectiu musical. En este sentit Miguel Hernández apel·la a les autoritats municipals a que acceleren iniciatives que ajuden a les societats musicals a superar esta complexa conjuntura.

Scroll al inicio