L’Agrupació Musical Benicalap va oferir el seu primer concert el 30 de juny de 1995 en els locals de l’antic cinema Rosaleda situat molt prop de la seu social de la banda de música, fundada gràcies a les inquietuds culturals i musicals d’un grup de socis de l’Associació Cultural El Portalet, que allà per l’any 1993 va aglutinar diverses entitats amb activitats tan diverses com els bolillos, el ball regional, el ciclisme i també des de 1997 l’Agrupació Coral Benicalap.

Va dirigir a la banda en el seu primer concert Rafael Vizcaino Cambra i van ser també directors de la banda titular de l’Agrupació Musical Benicalap Juan Ramírez i Salvador Alberola, abans que al març de 2004 posara la seua batuta al capdavant de la banda titular el seu actual director Vicent Faubel Vidagany.

També han dirigit a la Banda Juvenil el propi Rafael Vizcaino Cambra, Javier Montero, Carlos Sanblancat Velló, Agustín García Asensi i en l’actualitat Vicent Faubel Vidagany qui compatibilitza la direcció d’ambdues formacions.

Han presidit la societat musical José Joaquín Pérez Hernández, en dos períodes, Antonio Verdú, Rafael López Cózar, Samuel Rausell Ruiz, Luis Gálvez Orero i des de març de 2015 Víctor Duque Iglesias.

Des dels seus inicis, la banda de música ha estat present en el seu barri acompanyant a les comissions falleres, i a altres que organitzen festes patronals en honor de Sant Roc i Santa Rosa de Lima, i també en poblacions limítrofes com Paterna en els seus moros i cristians.

Així mateix, ha participat en les campanyes de Retrobem la Nostra Música organitzades per la Diputació Provincial de València, de la qual va rebre la medalla d’or al mèrit cultural l’any 2007 i com a component de la Coordinadora de Societats Musicals de la ciutat de València, ofereix concerts en el Mercat de Colón, patrocinats pel Palau de la Música i en Parcs i Jardins a l’aire lliure patrocinats per l’Ajuntament de València amb qui també col·labora en festes patronals de la ciutat de València i les seues pedanies.

Ha realitzat intercanvis culturals amb altres bandes de música fora del nostre entorn més pròxim com Conca i Marchena i durant 10 anys ha participat en la Setmana Santa de Zamora on gaudeix d’un reconegut prestigi. També en 2006, va viatjar a Alemanya on va oferir dos concerts en localitats de la Selva Negra.

En 2007 va ser la banda convidada en el Festival de Bandes de Terol celebrat el 30 de juny dins del programa de Festes de la Vaquilla de l’Ángel, tenint la satisfacció de rebre a la banda Santa Cecilia de Terol en el mes de setembre, en el Palau de la Música de València,oferintambduesformacionsunestupend concert i compartint una jornada inoblidable.

En la història més recent de la banda, consta la participació en dues ocasions en el Certamen de Bandes de la Diputació de València: la primera en el 2006, on amb poc més de 10 anys d’existència, l’Agrupació Musical Benicalap va obtenir el tercer premi en la secció tercera. La seua segona participació va ser en el 2014, aconseguint el segon premi de la secció quarta.

L’Agrupació Musical Benicalap compta amb una escola de música reconeguda per la Conselleria de Cultura des de l’any 2001 en la qual es formen al voltant de 100 educandos que reben classes de llenguatge musical i de tots els instruments de vent, corda i percussió que componen una Banda de Música així com de violí, piano i guitarra en nivell de grau elemental i perfeccionament, tot açò impartit per professors titulats. També compta amb un nombrós grup de xiquets amb edats entre els 2 i 8 anys en Estimulació primerenca, Jardí musical i Preparatori que comencen a tenir els seus primers contactes amb la música, i 20 alumnes que formen dos grups de solfeig d’adults.

A més de la banda titular amb més de 65 músics federats, l’entitat compta amb una banda juvenil amb més de 40 músics i una banda d’iniciació amb 20 integrants.

En 2017 va iniciar la formació d’una Jove Orquestra i en 2018 va emprendre un nou projecte: la creació d’una Big Band.

 

Comments are closed.