Agrupación Musical San José de Pignatelli

L’Agrupació Musical San José de Pignatelli va nàixer en 1981 en el si de la Comissió de la Falla San José de Pignatelli – Av. Dr. Peset Aleixandre, com a conseqüència de la inquietud d’un reduït grup de fallers que, amants de la nostra música popular, van creure viable iniciar aquest projecte.

L’esforç d’aquells 13 fallers, el seu director i el suport de la Comissió de la Falla en general, va propiciar que l’Agrupació Musical San José de Pignatelli es convertira en la primera banda de música nascuda en el si d’una comissió de falla, marcant un precedent insòlit fins llavors i fent que altres falles i associacions es mobilitzaren a favor de la recuperació de la nostra música i altres manifestacions artístiques pròpies de les nostres tradicions.

Des de la seua fundació l’Agrupació Musical va compartir local de treball amb la Comissió de la Falla San José de Pignatelli, trobant múltiples inconvenients per a desenvolupar altres activitats complementàries de la Banda.

En 1993 es va inscriure en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, i més tard va entrar a formar part de la Coordinadora de Bandes de la Ciutat de València.

La inauguració Centre Musical San José de Pignatelli el 24 de novembre de 1996 va possibilitar l’inici de les activitats que ja estaven projectades i que per falta d’espai, no es podien abordar.

Al llarg de la seua trajectòria l’Agrupació ha treballat per a potenciar la música en el seu barri i en el seu entorn, facilitant l’aprenentatge des d’edats molt primerenques i possibilitant el treball en grup dels seus educandos a través de la denominada “Fàbrica” on, quasi des del principi, els seus alumnes poden gaudir de la interpretació d’obres expressament escrites per a principiants i conèixer les sensacions que comporta fer-ho en concert.

També s’ha de ressaltar l’Agrupació Coral San José de Pignatelli, que es va iniciar l’any 1996 i va estar a càrrec de Juan Antonio Pérez Pardo fins a la seua dissolució l’any 2007.

Quant a actuacions, ha participat en múltiples concerts organitzats per la Diputació de València, la Coordinadora de Bandes de Música de la Ciutat de València, la FSMCV a través de programes d’intercanvi amb altres bandes, la Junta Central Fallera i el Palau de la Música. S’ha acompanyat a multitud de comissions en les festes falleres, actuant en actes oficials de la Junta Central Fallera com l’Exaltació de Falleres Majors o les Cavalcades del Regne.

D’altra banda l’Agrupació ha actuat en actes populars i processons de diversos barris de la ciutat, així com a Alacant i Murcia, en festes de Moros i Cristians a València, Paterna, Manises i fins en la mateixa Plaça Major de Madrid.

La banda també va participar en el Certamen de Bandes de Música de la Ciutat de Cullera, on va obtenir un honroso quart lloc competint amb bandes de reconegut prestigi musical.

L’any 2006 amb motiu del seu vint-i-cinc aniversari, l’Agrupació Musical va celebrar un concert en el Palau de la Música, en el qual van actuar la banda de música i el cor. Aquest concert va ser registrat en un triple DVD i CD en el qual es van recopilar a més del concert del Palau les millors actuacions des dels inicis fins a l’actualitat.

Amb més de 35 anys de trajectòria, l’Agrupació Musical San José de Pignatelli compta amb diferents seccions que acullen des de músics novells i principiants a músics titulats. Aquestes 3 seccions són les denominades Taller, Fàbrica i Bandeta, a part de la Banda Titular, comptant a més amb una secció de rock: la Pignarock Band.

L’entitat segueix sent un referent en l’escena musical i cultural de la ciutat de València, realitzant infinitat de concerts, havent sigut nomenada Il·lustre de la Ciutat de València (2017) per la Junta Municipal en reconeixement a la seua aportació a la cultura.

Des de la seua fundació el Director de la Banda és Rafael Vizcaíno Cambra.


Ver mapa más grande

Scroll al inicio