El Centre Instructiu Musical Banda de Torrefiel és una de les societats musicals més antigues de la ciutat de València. Els seus orígens es remunten a la Banda de Música fundada l’any 1913 en la ciutat de València, batejada amb el nom d’Unió Musical Obrera.

En l’etapa anterior a la Guerra Civil, la Unió Musical Obrera de València desplega una intensa activitat cultural, que es va veure truncada per la Guerra Civil. Després de la conclusió de la contesa, es perd tota informació sobre la Unió Musical Obrera, apareixent en la Banda Parroquial de València, integrada pels músics de la Unió Musical.

A la fi dels anys 50 el local d’assaig s’esfondra i es perd una part important del fons de l’arxiu. Des d’eixe moment comença una nova etapa tenint com a local d’assaig la seu de Lo Rat Penat en la Plaça de Manises. En 1960 la plantilla de la Banda Parroquial és de 60 músics i es crea una banda de cornetes i tambors que actuava conjuntament amb la banda de música.

En 1970 es trasllada a la Societat La Protectora, que es brinda a facilitar-li un local. Davant l’avançada edat de la majoria dels músics s’engega una escola de música.

En 1985 es queda de nou sense local i, després d’uns anys difícils, es decideix canviar el model de gestió, creant una societat musical el pilar fonamental de la qual és l’escola de música.

Amb aquesta finalitat la Banda Parroquial s’estableix en 1986 en el Barri de Torrefiel, constituint-se el 27 de maig de 1987 els primers Estatuts i afegint el nom de Torrefiel a la seua denominació.

 

Al desembre de 1988 es dóna el primer concert en el barri, participant sense interrupció en les Campanyes Retrobem la Nostra Música. En 1989 ingressa en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, participant des d’aleshores en diferents festivals comarcals. A més l’agrupació participa en cercaviles, processons, festivals, etc.

En 1993 passa a formar part de la Coordinadora de Societats Musicals de la Ciutat de València.

Des de 1997 ha participat, ininterrompudament, en els Festivals organitzats per la Junta Municipal de Trànsits de València, així com en els festivals de bandes a l’aire lliure, concerts commemoratius del Dia de la Música Valenciana, concerts en el Mercat de Colón, intercanvis musicals, etc.

Des de setembre de 2012 la banda està dirigida per Vicent Català Borràs.

Des d’octubre de 2010 el CIM està presidit per Francisco Berrio Alfaro, i té la seua seu pròpia en ple cor del barri de Torrefiel.

L’Escola de Música està en període de creixement, aconseguint un total de 140 alumnes.

L’entitat compta amb una Banda d’Iniciació, un grup de cambra, el quartet de clarinets Blackwood Clarinet Ensemble, el conjunt de metalls Golden Brass Band, una coral i una Batucada.

En l’Assemble General celebrada el 26 de maig del 2017, s’estableix per majoria dels seus socis una nova denominació. D’esta manera, al que abans era Centre Instructiu Musical Banda Parroquial de Torrefiel, passa a denominar-se Centre Instructiu Musical Banda de Torrefiel.

En 2013, amb motiu del seu 100 aniversari, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana li atorga la medalla d’oro en un concert commemoratiu del centenari que va tindre lloc al Palau de la Música de València.

 


Ver mapa más grande

Comments are closed.