Cosomuval celebra el seu III Fòrum d’Escoles de Música

La Sala García Navarro del Palau de la Música de València acollirà dissabte que ve 18 de febrer la tercera edició del Fòrum d’Escoles de Música que organitza la Coordinadora de Societats Musicals Federades de la ciutat de València (Cosomuval). Es tracta de la primera activitat que impulsa Cosomuval l’any en el qual celebra el seu 40 aniversari i per a la commemoració del qual prepara un ampli programa d’actes que es farà públic pròximament.

Com en anteriors edicions, el Fòrum dotarà al professorat dels recursos pedagògics més innovadors per a millorar la pràctica docent i, per extensió, l’aprenentatge dels alumnes i les alumnes. I serà a través de diverses activitats com xarrades, tallers pedagògics i un concert.

Després de la inauguració a les 9 del matí, tindrà lloc una taula redona de directors i directores d’escoles de música en la qual s’abordaran els reptes de futur dels centres educatius de les societats musicals de la ciutat. Així mateix, s’informarà dels actes previstos per al 40 aniversari de Cosomuval en relació a la participació de les escoles de música.

Quins són els requisits per a complir el Nou Decret d’Escoles de Música i com cal planificar el curs són algunes de les qüestions a les quals contestaran els experts d’Asemusic, especialistes en gestió d’escoles de música, en la xarrada que començarà a les 12 i amb la qual conclourà el matí.

Ja per la vesprada, a les 16 hores, s’ha organitzat un taller pedagògic a càrrec d’Esther Borja, de l’escola de música UTEM. Sota el títol Encourage & Breath. Educació respectuosa, l’objectiu és aprofundir en allò que treballarem el passat fòrum. A través de la Disciplina Positiva i els corrents filosòfics d’Alfred Adler i Rudolf Dreikurs, Esther Borja ha desenvolupat aquest programa on es pretén ajudar professionals de l’educació musical a fer que la música es convertisca en una eina de connexió, alè i empoderament del nostre procés pedagògic per a poder acompanyar en el seu aprenentatge musical al nostre alumnat i les seues famílies. Es tracta d’un taller dinàmic i participatiu on es generaran espais per a intercanviar experiències, aprendre més sobre nosaltres mateixos i implementar noves eines i habilitats per a desenvolupar una educació musical eficient. El taller, de dues hores de duració, està dirigit al professorat de qualsevol de les especialitats de les Escoles de Música.

Silenciades: quintet Eòlia

El Fòrum conclourà amb un concert a les 18.30 hores, del quintet Eòlia que, impulsat per la Societat Musical La Unió de Tres Forques, presenta un projecte que naix com a resposta a la necessitat de transformació de l’imaginari col·lectiu: d’una banda, donant veu a totes aquelles dones que no van poder ser, i per un altre, generant noves oportunitats per a aquelles que vulguen ser-ho.

María Cruz Burgos amb la trompa, Alba Momparler Fernández amb la flauta, Andrea Egea Tortosa amb el clarinet, Lara Albero Soriano amb l’oboè i Nuria López Escribano amb el fagot oferiran un programa format exclusivament per obres de dones compositores, dins del qual podrem gaudir fins i tot d’una estrena mundial. Aquest concert serà la clausura del Fòrum però també el començament de les accions que Cosomuval té preparades enguany per a continuar apostant per la igualtat en les nostres societats musicals.

Assistència gratuïta

L’assistència al Fòrum és gratuïta i les persones interessades poden inscriure’s fins al 15 de febrer a través de l’enllaç: https://n9.cl/zq7gh. A més del professorat de les escoles de música i els directors i directores, pot participar personal directiu i de gestió de les societats musicals.

El president de Cosomuval, Miguel Hernández, declara que “aquesta edició del Fòrum és molt especial perquè se celebra l’any en el que la Coordinadora compleix 40 anys i posa de manifest que les escoles de música han sigut un dels eixos principals de la nostra activitat, perquè considerem que és prioritari oferir un ensenyament de qualitat en els nostres centres i per a això és fonamental la formació del professorat, al qual animem a participar activament en aquesta jornada i a aportar la seua visió i les seues propostes perquè, entre tots, construïm un entorn educatiu cada vegada de major nivell”.

Per la seua part Aina Thous, coordinadora del Fòrum, remarca la importància d’aquesta mena de trobades “perquè el professorat i els directors i directores de les nostres escoles de música continuen millorant les seues habilitats pedagògiques a través de cursos, xarrades, tallers, etc. Una formació que redunda en l’alumnat, que cada vegada ix més format, no sols tècnicament, sinó també en valors com la igualtat i el respecte, i això és una garantia per a la supervivència i continuïtat de les nostres societats musicals”.

Scroll al inicio