Fa més d’un segle, en 1880, amb la creació de les primeres bandes civils de música, naix en els Poblats Marítims una banda composta per dotze músics, tots ells formats en els regiments en els quals havien servit, i als quals dirigeix el més veterà d’entre ells, un llaurador del Cabanyal. A esta banda, per l’ofici del seu primer director, se li va cridar afectuosament en aquella època la banda del “Mestre Corbella”.

Des dels seus inicis, aquesta banda va gaudir de gran estima entre els seus paisans. En aquells temps els seus components lluïen orgullosos un espectacular uniforme de mariner. Aquell nucli inicial de músics al costat de nous afeccionats que s’anaven incorporant i sota els auspicis de prohoms locals com el sacerdot D. Luis Navarro i D. Vicente Ballester van fundar en 1884 la societat Patronato Musical de Pueblo Nuevo del Mar. Va ser el seu primer mestre director D. José Castro. El seu local social es trobava al costat de l’Església de La nostra Senyora del Rosario.

En 1890 la Junta Directiva va decidir prendre part en els certàmens musicals de la Fira de Juliol de València, modificant per a açò les estructures de la banda i cercant un jove i prometedor mestre per a fer-se càrrec de la direcció musical de la mateixa; eixe home va ser D. José Borrero. La banda va començar així un triomfal camí, obtenint premis en 16 diferents certàmens de València, a banda d’altres aconseguits a Albacete i Castelló.

Entre els premis aconseguits a la Fira de Juliol de València figuren els aconseguits en les edicions de 1895, 1896, 1898, 1903, 1907, 1927, 1932 i 1933, així com al 1906 el Primer Premi en el Certamen de Tortosa.

En 1933 es va procedir a canviar el nom de la societat, cridant-se des de llavors Ateneu Musical del Port. Aquell any es va obtenir el Segon Premi de la Secció Especial del Certamen de la Fira de Juliol. Va dirigir la banda D. Vicente Tomás Ridaura.

Han exercit la direcció de la banda, entre uns altres, els mestres: Castro, Borrero,Tomás, García, Montes, Revert, Baixauli, Díez- Monzó, Chornet i Bolón.

En 1985 va obtenir el Segon Premi en el Certamen de Bandes de Música del Mediterrani.

L’any 1.987 es fa càrrec de la direcció de la Banda de Música i de l’Escola d’Educandos D. Isidro Coll Ballesteros iniciant-se una nova etapa en la Societat que es veu reflectida en els certàmens als quals la Banda assisteix i en la labor docent que exerceix, i que contínua en l’actualitat.

En 1990, després d’uns anys de parèntesis torna a competir en el Certamen de Bandes de Música Ciutat de València, obtenint importants premis durant els anys 1992, 1995, 1999 i 2007.

L’Ateneu Musical del Port posseeix la Medalla d’Or de la Creu Roja amb llaços blanc i roig, el Diploma de l’Associació Humanitària de la Caritat, és Clavari Major de la Verge del Rosario i Amics d’Or de l’Associació Cultural i Esportiva Amics del Marítim. Així mateix posseeix des d’octubre de 1994 l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i des de 2007 la Medalla de Mèrit Cultural de la Diputació de València.

En l’actualitat en l’Escola d’Educandos hi ha matriculats 335 alumnes amb una plantilla de 32 professors que imparteixen les especialitats de vent fusta, vent metall, percussió, violí, violoncel, contrabaix, piano, guitarra, llenguatge musical, iniciació musical i conjunt instrumental. Així mateix és Centre Autoritzat d’Ensenyances Professionals des de 2010, amb totes les especialitats musicals, incloses instruments de pua i dolçaina (en tramitació).

Actualment presideix esta Societat Dña. Ma Jesús Estellés Gallego.

 


Ver mapa más grande