Escudo Agrupación Musical SANTA CECILIA DEL GRAO
Dirección: C/ Isaac Peral, 23 (46024 – València)
Teléfono: 963362779
E-mail: santaceciliadelgrao@hotmail.com
Web: http://www.santaceciliadelgrao.com
MAPA


PRESIDENTE:
José Vicente Martínez Martínez
DIRECTOR BANDA TITULAR: JOAN F. MIQUEL ZANON.

ALGUNOS DATOS DE LA SOCIEDAD:
-Año constitución: 1.980
-Número de socios 300
– Número de músicos Banda Titular: 80
– Número de músicos Banda Juvenil: 35
– Coro titular: 35
– Profesorado: 14
-Número de educandos 100
-Habitantes 9.460

UN POCO DE HISTORIA:

L’Agrupació Musical Santa Cecília del Grau és una formació jove, que naix en 1980 com a iniciativa d’alguns dels fallers de la comissió de la Falla Isaac Peral-Méndez Núñez, amb el nom d’Agrupació Musical Falla Isaac Peral-Méndez Núñez.

El projecte arranca amb 16 músics. Com a professors de la incipient escola d’educands actuen els músics fundadors José Luis López Mestre, que prepara els alumnes de vent metall, i José Vicente García Alapont, que s’encarrega dels educands de vent fusta i percussió. Ambdós professors s’encarreguen també dels primers assajos de l’agrupació musical, començant d’aquesta manera a realitzar diferents actes d’àmbit faller. En els seus inicis també va tindre com a director a Vicente Gimeno.

La primera actuació oficial de la Banda de Música es realitza en la localitat de Catarroja, en la sala Cataoria, en el mes de febrer de 1981. A partir d’aquesta data la banda comença el seu camí participant en diferents actes (Setmana Santa Marinera, carnestoltes, festes populars diverses, etc.) ja no exclusivament en l’ambient faller anterior.

Els seus primers estatuts estan datats del 15 de febrer de 1983, sent el seu primer president José Vicente García Alapont. Al setembre del mateix any li succeïx en la Presidència Juan Carlos López Olivas, i com a director de la Banda de Música, Vicente Benavent.

En 1984 destaca la participació de la banda en la campanya de la Diputació de València “Retrobem la nostra Música”, que continua en l’actualitat.

En 1985 va ser dirigida pel mestre Pedro García Payán el qual, després de la seua retirada de la música per motius de salut, continua aportant la seua col·laboració a la societat com a Soci Protector.

L’any 1986 accedeix com a director de la banda, el jove director Elías Roger, participant des de llavors en festivals de bandes i concerts en diferents localitats de la Comunitat Valenciana.

En 1988 assumeix novament la presidència de l’agrupació, José Vicente García Alapont. En aquest mateix any, l’escola de música presenta per primera vegada 10 alumnes als exàmens oficials del Conservatori Elemental de Música de València.

Al setembre de 1990 la banda entra a formar part de la gran família de bandes de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, així com de la Coordinadora de Societats Musicals Federades de la Ciutat de València, constituint-se així en Societat Musical, amb el seu actual nom, AGRUPACIÓ MUSICAL SANTA CECÍLIA DEL GRAU. En aquell moment consta d’una plantilla de 30 músics federats i amb una escola d’educands de 38 alumnes.

Al Gener de 1993, sota la presidència de Juan Carlos López, és nomenat director de la banda titular i de l’escola d’educands, Vicente Giner Gil, desenvolupant durant el temps que va estar en la societat una gran labor artística i pedagògica donant com a fruit la creació a l’abril de 1994 de la Banda Juvenil de la nostra agrupació.

A partir d’ací, comencen a realitzar-se cursos monogràfics i classes magistrals en l’escola de música, concerts en els Jardins del Palau, patrocinats pel propi Palau de la Música i, Concerts organitzats pel Port Autònom de València en la Pèrgola del Port.

Durant la setmana cultural de 1993, té lloc per primera vegada, tant en la nostra associació com en una banda del Districte Marítim, la proclamació de Cristina Úbeda com la nostra Musa de la Música, tradició que contínua en l’actualitat.

Al setembre de 1996 passa a ser director de la banda el mestre i compositor Salvador Rojo Gamón, sota la presidència de José Soriano Iranzo, que dura de 1995 a 1999. Rojo Gamón continuarà com a director fins a desembre de 2000.

Al febrer de 2000 accedeix a la presidència José Pérez Ventura, que continua al càrrec fins el 2003. A partir d’aquesta data, el president és novament José Vicente García Alapont, que continua fins a febrer de 2008.

Des de gener de 2001 a setembre de 2002 la banda de l’agrupació és dirigida per José Javier Ricart Fons, i serà directora de la seua banda juvenil, Gema García Cebrián. Durant aquest període es realitza un intercanvi amb la banda de música d’Andratx (Mallorca).

L’any 2002 torna com a director Vicente Giner Gil, incrementant des d’eixa data el nombre de músics tant de la banda titular com de la juvenil, de la que també va ser director. Una de les seues preocupacions, compartida amb la Junta Directiva, és la de dotar de major nivell formatiu als alumnes de l’escola de música, passant llavors a ser Escola d’Educands en grau elemental, composta per 12 professors de reconegut prestigi educatiu.

Al mes d’agost de l’any 2005, la banda de l’Agrupació Musical, coincidint amb la celebració del seu 25 Aniversari, realitza una gira musical per Alemanya, on ofereixen diversos concerts.

A partir de 2006 es consolida permanentment el Cor d’Adults, que fins ara tan sols assajava amb motiu del concert de Nadal. Treballaran com a directors d’aquesta agrupació els músics de la societat, Joaquín Calatayud Llobregat i Eva Mª Fayos Blanes, sent aquesta última, la directora titular fins el setembre de 2014. Actualment la directora del nostre Cor Polifònic és María Cuenca.

En l’actualitat, i des de setembre de 2006, la banda titular està dirigida per Joan F. Miquel Zanón, el qual també ho serà de la banda juvenil de l’agrupació fins el final de 2008.

En agost de 2007, la banda realitza un viatge a Nantes, en la Bretanya Francesa, on realitza diversos concerts. També participa en els Carnestoltes de la Ciutat de Sant Brevín, deixant constància entre els francesos del nivell musical que aporten les formacions valencianes.

A partir de 2008, accedeix a la presidència de l’agrupació, Susana Cañizares del Rey que mantindrà el càrrec fins l’inici de l’any 2011.

Han sigut directors de la juvenil des de 2009, els mestres Roberto Mora Montesinos i Miguel A. Gimeno. L’actual director de la jove agrupació és David Márquez Pérez, amb el qual la nostra banda juvenil va aconseguir el Segon Premi al Certamen de Bandes Juvenils de Beniarrés, el passat 19 d’abril de 2015, esdeveniment on la nostra agrupació participava per primera vegada en la seua història.

Actualment, i des de febrer de 2011, el President de l’agrupació és José A. Marín Molner.

Entre les activitats anuals de la societat destaquen: els cursos i classes magistrals a l’Escola de Música, Campanya de la Diputació de València “Retrobem La Nostra Música”, concerts i festivals comarcals de la FSMCV, festivals de la Coordinadora de Societats Musicals de la Ciutat de València, setmana cultural de la societat, Festival de Bandes del Districte Marítim de València, cicle de “Conciertos al Aire Libre” patrocinats per l’Excm. Ajuntament de València i diferents concerts i actes culturals patrocinats per entitats culturals, religioses i lúdiques de la nostra ciutat.

La banda titular a més de les esmentades actuacions en Andratx (Mallorca) en 2002, Bernau (Alemanya) en 2005, Landemont i Saint-Brevin (França) en 2007, també ha realitzat concerts d’intercanvi a diferents poblacions de la província de València, així com també a Torreblanca (Castelló) en 2012 i a Bolaños (Ciudad-Real) en 2014.

Cal destacar que en l’actualitat, estudien en la nostra escola de música més d’un centenar d’alumnes.

Durant tot el temps de vida que té la nostra agrupació musical han passat infinitat de socis, professors, alumnes, directius, músics i directors. Tot el que som hui en dia li ho devem a ells, al seu treball, esforç i sacrifici, i a l’empremta que tots han anat deixant. Hem de continuar treballant per mantindre viu un somni que va nàixer fa ja més de 35 anys, i que és un orgull veure com es consolida i creix, gràcies com ja hem dit, als quals van estar, als quals estan, i als quals estaran.

 

ALTRES ACTIVITATS:

Com a curiositats, cal mencionar que tots els anys, en la setmana de festes en honor a Sta. Cecília, s’edita un llibret en què s’inclouen totes les novetats ocorregudes durant l’any. Lògicament es va realitzar una edició especial per al 25 aniversari.

També, amb motiu de cadascun dels intercanvis realitzats fora de les nostres fronteres, s’han elaborat camisetes dissenyades per Joaquín Calatayud, membre del nostre cor i pare dos músics de la banda.

LAS MEJORES FOTOGRAFÍAS:

 

 

 

 

 

Comments are closed.