Unió Musical l’Horta de Sant Marcel.lí

En l’enorme tradició de les bandes de música valencianes, és un fet sense precedents el de la Unió Musical L’Horta de Sant Marcel·lí (UMH), que va nàixer en 1980 com a iniciativa, no d’un poble o una ciutat, sinó d’un barri, Sant Marcel·lí,concretament com a projecte de la Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns per a potenciar la cultura popular i donar resposta a les inquietuds de la joventut.

Encara que la UMH és una institució sense ànim de lucre i jove, té una història intensa. La Banda i l’Escola van nàixer amb la societat. En 1983 va participar amb altres cinc entitats en la fundació de la Coordinadora de Societats Musicals Federades de la Ciutat de València (COSOMUVAL) que s’ha consolidat com la representant de les agrupacions musicals de la ciutat.

La Banda fa la seua primera aparició en públic durant el Carnestoltes del Cabanyal en 1982 i s’estrena en el Barri el mateix any en una cercavila dins de la Setmana Cultural. Des de llavors participa habitualment en festivals i concerts, així com en la campanya Retrobem la Nostra Música de la Diputació de València, en el Palau de la Música, en els cicles organitzats per COSOMUVAL i l’Ajuntament de València, en el Cicle de Concerts de RNE, Festival de Bandes Nuestras Bandas de Música, el cicle De Banda a Banda organitzat per la Lira Ampostina, a més d’oferir la banda i les seues seccions al llarg de tot l’any els concerts de Nadal i de les Setmanes Culturals. En l’actualitat el seu director és Juan Carlos López Luján.

En desembre de 1982, la UMH s’incorpora oficialment a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).

En 1997 va nàixer la Coral i l’any 1998 la Banda Juvenil, sota la batuta dels seus respectius directors, Alejo Pérez Lamata i Juan Carlos López Luján.

En 2005 la Unió va celebrar el seu 25 aniversari amb un concert al Palau de la Música on van participar la Banda, la Coral i la Banda Juvenil, les tres agrupacions existents en aquell moment.

Des de llavors, la Unió creix i sorgeixen en el seu si altres agrupacions com l’Orquestra de cambra (sota la batuta d’Alberto Ramírez Martínez) i el Grup d’Acordions.

La UMH disposa d’una Escola de Música que imparteix classes des de 1989. Es tracta d’un centre reconegut per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, l’oferta formativa del qual inclou a més de les assignatures tradicionals, les de jardí musical, grups instrumentals infantils, juvenils i d’adults, cor, classes d’instruments que no són propis de banda (corda, acordió, guitarra, bateria,etc.) i la preparació per a les proves d’accés al conservatori. Més de 200 alumnes en cada curs escolar són l’aval de tot aquest treball.

Paral·lelament a l’activitat de les actuacions musicals, la UMH ha potenciat el desenvolupament d’activitats socioculturals com el Dia del Soci i la Sòcia, la revista Notícies Musicals i el programa A Poqueta Nit. Així mateix, s’ha creat la Comissió d’Igualtat.

En l’actualitat el seu president és Miguel Hernández Ferrer.

 


Ver mapa más grande

Scroll al inicio