Qui som

La Coordinadora de Societats Musicals Federades de la ciutat de València (COSOMUVAL) és una associació cultural sense ànim de lucre fundada el 8 de juliol de 1983 a iniciativa de sis societats musicals de la ciutat de València:

  • Societat Instructiva Obrer Agrícola i Musical de Benimàmet.
  • Unió Musical L’Horta de Sant Marcel·lí.
  • Societat Instructiva Musical del Palmar.
  • Societat Musical Unió de Pescadors del Cabanyal.
  • Centre Instructiu Musical de Benimaclet.
  • Societat Ateneu Musical del Port.

Un col·lectiu reduït que en aquells moments representava a 250 músics i al voltant de 300 xiquets que es formaven en les seues Escoles d’educands.

La primera junta directiva de la Coordinadora va estar presidida per José Navarro Calaforra de Benimàmet, a qui van seguir Sebastián Belloch Martín (de 1984 a abril de 1989) també de Benimamet; Manuel Teruel Rocatí (de maig de 1989 a abril de 1996) de L’Horta Sant Marcel·lí; José Roig Benaches (de maig de 1996 a març de 1999) del Palmar i José Vicente García Alapont (de març de 1999 a desembre de 2011) de València.

Des de desembre de 2011 ostenta la presidència de la Coordinadora Miguel Hernández Ferrer, de la Unió Musical l’Horta de Sant Marcel·lí.

Les raons que van motivar la seua creació van ser en un primer moment unir a les societats musicals de la ciutat i defensar els seus interessos, establir vincles més efectius entre elles i sol·licitar ajudes de manera conjunta, així com aconseguir visibilitat davant les institucions municipals, conscients que la unió fa la força i per tant seria més efectiu dirigir-se als responsables de les polítiques culturals des d’un front comú.

Fruit d’aquest treball col·lectiu, des de l’any 1990 la Coordinadora i l’Ajuntament de València (a través de la Delegació de Fires i Festes fins a l’any 2000 i de la Delegació de Cultura/Orquestra i Banda fins a l’actualitat) vénen signant un Conveni de col·laboració amb la finalitat de fomentar i potenciar la labor de caràcter social, cultural i musical que realitzen les societats musicals de la ciutat.

Un acord que ha anat renovant-se any rere any i en el qual es plasmen una sèrie d’activitats musicals que ofereixen les societats musicals de la Coordinadora al llarg de l’any.

Entre les activitats realitzades en col·laboració amb l’Ajuntament, destaca en els anys 80 l’organització del cicle Música als barris i concerts per a les juntes municipals, així com el I Cicle de Festivals Ciutat de València en el Templet de l’Albereda.

Les societats musicals també van participar activament en els Concerts a l’aire lliure realitzats entre 1990 i 2000 i que s’oferien en els diferents jardins i barriades de la ciutat a través de la Delegació de Festes i Cultura Popular.

Així mateix des de l’any 2001 es formalitza amb el Palau de la Música de València un contracte que comprèn la realització de 33 concerts anuals en el Mercat de Colón, interpretats per les Societats Musicals integrades en la Coordinadora i que es van convertir en un punt de trobada dels afeccionats a la música de banda.

Foto periódico El Mundo

A aquests concerts en el Mercat de Colón cal afegir l’organització durant anys de 25 actes anuals en les pedanies de la ciutat, a més d’actes i processons en diferents barriades, entre els quals destaquen la Cavalcada de Reis o l’Entrada de Bandes en col·laboració amb la Junta Central Fallera (en la qual participen des de l’any 2000), i les processons de Sant Vicent, Verge dels Desemparats, Verge del Carme i unes altres.

En 2016 i 2017 es va celebrar la campanya Música al Carrer, un cicle de concerts organitzat per la Coordinadora amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i el Palau de la Música en el qual van participar 25 bandes de música en 2016 i 13 en 2017.

Des de 2017 i fins al moment, a més del cicle Música al Carrer, la col·laboració entre la Coordinadora i l’Ajuntament es plasma en dos grans programes. D’una banda, la campanya Cultura als pobles, una iniciativa de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València que aposta per la descentralització de la cultura acostant l’oferta cultural de la ciutat als nuclis de població singulars com són els pobles de València i que inclou tres concerts de música de banda a càrrec de societats musicals pertanyents a Cosomuval.

I per una altra, Cultura als barris, que de nou inclou concerts de música de banda a càrrec de societats musicals de la Coordinadora en diferents barris de la ciutat gràcies a un conveni amb el Palau de la Música.

Campanyes a les quals cal afegir els esmentats actes de caràcter festiu com les processons, l’Entrada de Bandes o la Cavalcada de Reis.

Intensa activitat musical i cultural

Des de la seua creació, la Coordinadora ha anat creixent i desenvolupant una intensa activitat musical i social que posa de manifest la dimensió del col·lectiu. En 1993 l’entitat va celebrar el seu X aniversari amb la participació dels seus 15 membres.

Un acte representatiu de la quantitat de músics que acullen les societats musicals va ser l’Entrada de Bandes celebrada en 2008 en commemoració del 800 aniversari del rei Jaime I, en el qual van participar 800 músics de 20 societats musicals de la ciutat.

XXV Aniversari

Durant els anys 2008 i 2009, i coincidint amb el XXV Aniversari de la seua fundació, la Coordinadora va impulsar diversos actes commemoratius que van servir per a donar visibilitat a l’entitat i a les seues societats musicals.

En febrer de 2009 més de 1000 músics van interpretar el pasdoble El Fallero en la plaça de l’Ajuntament amb motiu de l’Entrada de Bandes.

L’acte central del XXV aniversari va ser la celebració de la “Fira de les Bandes” en els Jardins de Vivers. Un espai que va reunir a totes les societats musicals, les quals van disposar d’estands per tal d’informar de les seues activitats. A més a més van tindre lloc actuacions musicals, tallers didàctics i activitats infantils.

Així mateix, el Palau de la Música va acollir el 13 de novembre el Concert Commemoratiu del XXV Aniversari, que va estar a càrrec de la Banda Simfònica de la Coordinadora, composta per músics de totes les societats musicals de la ciutat i dirigida per Onofre Díez Monzó.

També s’ha de remarcar que des del 2009, any de les celebracions del XXV aniversari, les societats musicals

de la ciutat, en coordinació amb la Junta Central Fallera, participen en l’Entrada de Bandes que se celebra cada any l’últim diumenge de febrer com a començament musical de les Festes Falleres, així com en altres actes de la setmana fallera.

Ja en 2012, les societats musicals van voler unir-se al 25 aniversari del Palau de la Música de València oferint un concert a càrrec de la Banda Simfònica de la Coordinadora, composta per músics de les societats musicals de la ciutat. En aquesta ocasió, la direcció de les obres interpretades va estar a càrrec del director i compositor valencià Ferrer Ferran. Un concert en el qual es va estrenar el pasdoble Coordinadora de Societats Musicals de la ciutat de València, composat i dirigit per José León, membre de la Junta Directiva de Cosomuval.

Per a celebrar el seu 30 aniversari, Cosomuval va organitzar del 4 de maig al 21 de setembre de 2014, un cicle de concerts en el Palau de la Música de València en el qual van participar les seccions de les seues societats membres.

Així mateix, la Coordinadora va prendre part en el centenari de la Banda Municipal de València.

XL Aniversari

Durant 2023 la Coordinadora va celebrar el seu 40 aniversari amb diverses activitats, entre elles la Trobada de Societats Musicals i Escoles de Música i l’Entrada de Bandes el 30 de setembre, així com el Concert Commemoratiu del 40 aniversari el 29 d’octubre al Palau de la Música de València a càrrec de la Banda de la Coordinadora dirigida per Carlos Garcés i un Festival d’Orquestres l’1 de novembre en aquest mateix auditori.

 

Medalla d’or de la ciutat de València

Al llarg de la seua trajectòria, la seua labor ha sigut reconeguda en nombroses ocasions amb la concessió de diversos premis com “SONA 2012 a la institució musical” i “Els Valors de la ciutat, la ciutat dels valors” per la promoció de la cultura valenciana.

Totes les societats musicals membres de la Coordinadora van ser declarades Bé d’Interès Cultural (BIC) pel Consell de la Generalitat valenciana el 25 de maig de 2018.

Així mateix, l’Ajuntament de València va atorgar en 2018 a Cosomuval la Medalla d’or de la ciutat, com a mostra de reconeixement per la labor desenvolupada per la Coordinadora i els seus membres en els àmbits musical, artístic i cultural.

Reptes de futur

En l’actualitat la Coordinadora està formada per 26 societats que agrupen a un total de 2200 músics actius. En les seues escoles de música s’imparteix ensenyament musical a més de 4300 educands i es proporciona ocupació a quasi 300 professionals. A més aquestes societats aglutinen al voltant de 12500 socis.

Però les societats musicals no només estan compostes per bandes de música. La majoria d’elles disposen de Banda Juvenil, Conjunt Coral, Grups de Cambra, Conjunts de Jazz, etc., i fins i tot algunes d’elles disposen d’Orquestra Simfònica, la qual cosa origina un mapa d’unitats artístiques variades i de qualitat que enriqueixen més encara l’oferta cultural que presenten als seus veïns.

A més de consolidar l’intens programa d’activitats musicals de llarg a llarg de la ciutat, el futur d’aquestes societats musicals passa per millorar el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de València i donar solució als principals problemes que afecten al col·lectiu. Entre ells, la necessitat de disposar de locals adequats per a desenvolupar les seues activitats tant artístiques com a pedagògiques en els diferents barris, la millora del seu finançament o les dificultats amb que es troben algunes entitats a l’hora de tramitar documentació davant l’Administració.

Necessitats en les quals la Junta Directiva que presideix Miguel Hernández treballa i que ja ha traslladat a alguns grups polítics i de la resolució dels quals dependrà el futur i l’estabilitat de les 27 societats musicals que integren la Coordinadora.

Scroll al inicio